Når de fleste hører navnet Jelling, så vender tankerne oftest til Jellingestenene, hvilket helt korrekt også er at finde i Jellinge. Men Jellinge har meget mere at byde på en blot nogle sten…

Jelling er en by placeret i Sydjylland, nordvest for Vejle. Med 3500 indbyggere i byen, ligger Jelling under Vejle kommune.

 

På trods af sin lille størrelse, så har Jelling en lang række spændende aktiviteter at byde turister på, særligt i historie- og vikinge-øjemed.

 

Læs med her hvor du kort vil blive introduceret til de spændende turistaktiviteter som du finder I Jellinge – og som er meget mere end et par gamle sten.

 

Jellingestenene

Lad os dog bare være helt ærlige. Jellingestenene er det, som Jellinge først og fremmest er kendt for. Og derfor kommer vi heller ikke udenom at starte med dem – hvilket dog heller ikke gør spor. For det er et stykke helt unikt Danmarkshistorie.

 

I 900-årene indgraverede Kong Harald Blåtand det som betegnes som Danmarks dåbsattest på en runesten i Jelling. Senere blev der opført to gravhøje og en kirke i forlængelse af stenen. De to runesten og Jelling Kirke er optaget på UNESCO’s verdensarvliste, da disse genstande har en særlig kulturel arv i Danmark og på verdensplan,

 

Tag på opdagelse med vikingerne

 

Kongernes Jelling er en mulighed for dig for at tage på opdagelse med vikingerne. Dette oplevelsescenter giver dig muligheden for at opleve den interessante historie om vikingerne, samt de verdenskendte monumenter, som vikingerne efterlod os.

 

Du kan også besøge Vikingeskibet Jelling Orm i Fårup Sø, som ligger en lille smule uden for Jelling. Her kan du se et rigtigt vikingeskib og komme om bord og gå på opdagelse på skibet. På udvalgte dage kan du endda prøve at sejle skibe!

 

Hvert år i uge 27 er det vikingeuge i Jelling. Her er der fuld fokus på vikinger og vikingehistorien, og det er en spændende mulighed for at lære om historie og komme på opdagelse.

 

Oplev naturen tæt på

 

Jelling Friluftsbad byder på en bade oplevelse tæt på naturen. Her kan du svømme rundt, prøve trampoliner, hoppe fra vipper og lege rundt på hoppepuder. Du finder blandt andet et kæmpe udendørs opvarmet bassin, som altid er 25 grader og klar til at blive brugt hele året.

 

Jelling Put & Take inviterer dig til på en fisketur i Jelling. Fårup Sø byder på muligheden for at leje robåde og vandcykler, en anderledes måde at opleve naturen på.

 

Jelling har også en dejlig som, som byder på en kæmpe skovlegeplads og Abrahamsens gård, hvor du kan nyde et dejligt måltid.

 

Der er gode vandremuligheder i Jelling. Naturen i området er smuk, hvilket du blandt andet kan opleve på Hærvejsvandreruten, som går igennem Jelling.